
credit foto Maria Gorie
Dacă m-ar întreba cineva, inspirat de Lupul Jucător de poker al Irinei Dobrescu – a ce miros întâlnirile MiniFanbook, aș răspunde că miros de fiecare dată a surpriză și a speranță. Am pornit la drum alături de Angela Carabaș, Ana Andronache, Anca Cicloșan și Bianca Voinescu (în foto de la stânga la dreapta), fără să știm prea bine la ce să ne așteptăm din partea publicului și ne regăsim de fiecare dată uimite de o poftă de citit și de vorbit despre cărți gata să ia peste picior cel mai negru pesimism despre viitorul lecturii.
Prima imagine cu care asociez întâlnirile noastre lunare, începute în noiembrie la inițiativa Asociației CSR Mindset și în parteneriat cu librăria Humanitas de la Cișmigiu, este aceea a unor copii care nici nu ajung bine în librărie, își iau câteva cărți de pe raft și se pun pe citit, sau, pe vorbit despre ce au mai citit. Momentul mă surprinde și mă dezarmează la fiecare întâlnire – copiii sunt extraordinar de prezenți, de adânciți în ceea ce citesc sau discută cu poftă, încât, obișnuită cu apocalipsele din jur, îmi vine să mă frec la ochi: în ce paradis am nimerit?
Formatul atelierelor presupune lectura unei cărți și o întâlnire lunară cu activități și discuții pe marginea ei, cu participarea autorilor.
Prima dată am avut-o ca invitată pe doamna profesoară Florentina Sâmihăian, de la Facultatea de Litere, care le-a vorbit copiilor despre drepturile cititorului și care i-a captivat în discuții provocatoare despre obiceiurile de lectură.
A urmat Ciprian Măceșaru, invitat la discuția despre cartea lui – Super, sunt un gândac! – și, firește, printre altele, am schimbat impresii despre cum ar fi să ne trezim într-o zi gândaci.
Citez câteva dintre răspunsurile participanților: „Interesant, căci aș putea ajunge în locuri în care numai gândacii se pot strecura”, „Aș căuta neapărat o soluție”, sau „M-aș preda poliției”.
Ne așteptam să fie rezervați copiii în a pune întrebări, având în vedere că era prima întâlnire cu un scriitor în cadrul clubului, dar am fost încântate de dinamica discuției, de o curiozitate ieșită din comun, de creativitate și unghiuri foarte surprinzătoare de a privi personajele și țesătura poveștii.
Citeam într-un articol al Marilenei Șerban, aici, despre importanța întâlnirii elevilor cu scriitori în carne și oase, care să scoată literatura din registrul scorțos al unui eveniment la care vii înghețat de respect și te îmbraci la patru ace. Tocmai de aceea ne-a bucurat enorm dezinvoltura participanților, firescul emoțiilor – dacă până și scriitorii pot avea trac în fața publicului, probabil că e normal să ni se întâmple tuturor! În plus, momentul autografelor – care stârnește mereu un mare freamăt (spun așa doar ca să nu insist pe faptul că scriitorii rămân fără aer la măsuța lor unde năvălesc fanii) reprezintă în sine un ritual menit să transforme lectura într-o activitate seducătoare, pentru care merită să străbați Bucureștiul pe ploaie și să stai la coadă la autografe. Sunt copii care au ajuns la club lună de lună și de la Fundulea (35 de kilometri de București).
Întâlnirile următoare, cu Ana Alfianu și Irina Dobrescu, pornind de la cărțile lor Val și cetatea sufletelor și Lupul, jucător de poker au consolidat un format de atelier în care, deși avem parte și de activități interactive, discuția în jurul cărților ocupă un loc central.
Încet, încet se coagulează o comunitate veselă de cititori exuberanți și e cu adevărat o bucurie să-i privim cum interacționează atunci când le propunem să lucreze în echipe, cu cât entuziasm dezbat și cu câtă generozitate fac schimb de impresii copii atât de diferiți, dintre care cei mai mulți nu se cunoșteau înainte de club.
Activitățile pe care le gândim se străduiesc să meargă de fiecare dată în întâmpinarea uimirii provocate de ceea ce au citit și i-a bucurat. De asemenea, încurajăm lentile diferite prin care ne putem privi propria realitate pornind de la cărți. În același timp, îi provocăm să gândească schimbări acolo unde se întâmplă să nu fie mulțumiți cu soluțiile propuse de cărți sau unde pur și simplu ar proceda diferit și ar da un alt curs evenimentelor, alte tușe personajelor. E un demers prin care ne străduim să le dezvoltăm gândirea critică într-un mod, sperăm, nici intruziv și nici discursiv-didactic.
În ceea ce mă privește, plec de fiecare dată din încântătoarea librărie Humanitas de la Cișmigiu copleșită de emoții și cu foarte multă încredere că nici pe departe nu e totul pierdut. Copiii citesc cu poftă atunci când reușim să le creăm un context de dialog și entuziasm în jurul cărților, când se simt valorizați și implicați în lectură și când le este încurajată împărtășirea gândurilor despre ce citesc. Nici măcar nu e nevoie de teribile giumbușlucuri din punct de vedere al resurselor.
Contează, ca de obicei, toate detaliile mărunte – contactul direct cu volumele, un spațiu primitor, oglindirea bucuriei altora legată de ceea ce citesc, momentele cu care asociază lectura de plăcere, întâlnirea cu scriitorii, conexiunile pe care le pot stabili între cărți și lumea lor, libertatea de a spune ce gândesc fără teama de a da un răspuns greșit. Desigur, în cazul copiilor de la MiniFanbook contează enorm și sprijinul părinților și faptul că au posibilitatea să îi aducă o dată pe lună la această întâlnire și că îi încurajează frecvent să citească și acasă.
[gallery columns="4" ids="3077,3085,2918,2913,2909,2906,2899,2900,2890" orderby="rand"]Experiențele mele de lectură cu copii din medii defavorizate sau lipsite de apropierea unor librării îmi confirmă însă convingerea că același entuziasm poate fi posibil oriunde în România, doar să fie oameni dornici să sprijine astfel de inițiative sau să le genereze. Am o încredere de nezdruncinat în curiozitatea copiilor și în felul în care se deschid spre lectură atunci când li se creează contextul potrivit și sunt puși în contact cu cărți și scriitori care să îi inspire.
credit foto Maria Gorie
Le sunt recunoscătoare cititorilor de la MiniFanbook, asociației CSR Mindset și oamenilor minunați care pun la cale aceste întâlniri și mă simt privilegiată să primesc atâtea porții zdravene de bucurie provocată de cărți, lună de lună.
Ivona Munteanu, moderator al evenimentelor MiniFanbook, voluntar al asociatiei CSR Mindset, profesoară de limba româna la Liceul Tehnologic din Fundulea