Mulți dintre noi avem opinii diferite când vine vorba de un regim politic, unii afirmând că în prezent traiul este mai rău decât cel din perioada comunistă, iar alții viceversa. Detalii de acest gen, precum și alte aspecte mai amănunțite despre regimul comunist se observă și în romanul ,,Sînt o babă comunistă”, un roman scris de Dan Lungu, tema acestuia fiind regimul totalitar, iar acțiunea având loc în România. Autorul încearcă să evidențieze atât latura nostalgică a regimului comunist cât și latura negativă a regimului.
Personajul central, Emilia Apostoae, este o persoană în vârstă, pensionară, care a trăiește între amintirile epocii comuniste și realitatea confuză a democrației postdecembriste. Acțiunea romanului are loc în diferite perioade ale vieții Emiliei, dar accentul cade pe perioada alegeri electorale din anii ’90. În urma unui apel telefonic venit din partea fiicei sale Alice, emigrată în Canada, care o sfătuiește să nu voteze cu foștii comuniști, ajunge să retrăiască amintirile din timpul regimului comunist. Pe parcursul povestirii, face o comparație între cele două regimuri politice, afirmând că regimul comunist i-a fost benefic, accentuând pe ideea că traiul era mai bun. Emilia se identifică cu apelativul de “babă comunistă”, chiar pe care singură și-l oferă, în acest fel ea arată că este conștientă de contradicția prezentului și imposibilitatea ei de a se adapta.
Evenimentele romanului nu sunt ordonate cronologic, acestea reprezentând diferite momente din viața Emiliei, autorul, reușind astfel să creeze pentru cititori tensiune, suspans și uneori chiar și o confuzie voită. Copilăria Emiliei a fost în mare parte la sat, ea nefiind mulțumită de situația materială precară și de multitudinea de responsabilități din gospodărie. Ea se decide să-și abandoneze părinții, sora și viața rurală dorind să trăiască mai bine la oraș. O perioadă de timp a locuit la mătușa ei Lucreția, care îi oferă adăpost și posibilitatea să urmeze o școală mai bună la oraș. A doua etapă a vieții Emiliei este cea de persoană adultă, unde domină relatările despre soțul ei Țucu și fiica lor Alice. Emilia lucrează în industria metalului, la o fabrică unde lucra se apropie foarte mult de colega ei Aurelia,care îi va deveni o prietenă bună de-a lungul vieții. Ultima perioadă a vieții ei este după căderea regimului comunist, pe care autorul pune cel mai mult accentul. Emilia este redată cu sinceritate în fața cititorilor, mai ales prin opinia ei despre regimul pe care-l privește cu nostalgie. Tocmai de aceea intră în conflict cu fiica și soțul ei. Această perioadă este cea mai importantă deoarece prin intermediul acesteia, autorul evidențiază comparația între regimul actual și cel comunist.
Treptat Emilia își schimbă părerea, se decide să rămână neutră când vine vorba de comunism sau democrați, dar mai ales față de alegerile electorale. Romanul ,,Sînt o babă comunistă” de Dan Lungu reușește să impresioneze cititorii prin simplitatea și autenticitatea lui, dar mai ales prin diversitatea personajelor care redau stilul de viață din perioada comunistă.
Fii o parte din Fanbook și pe Facebook 🙂