,,Marele Gatsby” este un roman scris de autorul american Scott Fitzgerald, în care este prezentată viața unor personaje care locuiesc în orașul New York pe vremea anilor 1920. Personajele principale ale acestui roman sunt Jay Gatsby și Daisy Buchanan care duc o viață pe care unii ar considera-o extraordinară dar pe care cei doi o disprețuiesc, ei dorind să fie împreună dar ne putând din pricina unor evenimente din trecut.
Toată povestea începe cu Nick Carrway care își închiriază o casă în West Egg din New York, chiar lângă marea locuință a lui Gatsby. El era vărul lui Daisy și obișnuia să îi facă vizite ei și soțului său, Tom Buchanan din East Egg. La una dintre vizitele sale a întâlnit o fată pe care o îndrăgea mult pe nume Jordan care era o prietenă bună a lui Daisy. Aceasta juca golf și era cunoscută pentru asta, iar la un moment dat, aceasta i-a mărturisit lui Nick că verișoara sa, Daisy, este înșelată de soțul său.
După puțin timp, Nick are ocazia să o întâlnească pe așa zisa amantă a lui Tom, Myrtle. Aceasta a dat o petrecere în cinstea surorii sale care a venit să o viziteze. La petrecere au mai venit un cuplu de fotografi și bineînțeles, Nick și Tom. Pe lângă această petrecere, Nick a mai fost invitat la una, aceea a lui Gatsby. El era singurul invitat, restul lumii venea neinvitată, iar lucrul care m-a uimit era acela că nimeni nu știa cine e Gatsby, nimeni nu îl văzuse la petrecerile sale.
Despre Gatsby se auzeau multe zvonuri, oribile și terifiante, iar Nick nu știa ce să creadă despre el, până când l-a întâlnit la petrecere. Acest Gatsby era un adevărat domn, un modest, putem observa asta în felul în care se purta cu toți. Dar Gatsby ascundea ceva, faptul că o iubea pe Daisy. Cei doi s-au întâlnit mai demult dar au fost nevoiți să se despartă din cauza războiului. Gatsby plecase în război, iar Daisy, crezând că el nu se mai întoarce și având nevoie de bani, s-a căsătorit cu Tom.
Într-un final, cei doi s-au întâlnit cu ajutorul lui Nick care i-a chemat la un ceai. Apreciez faptul că cei doi erau foarte timizi, abea puteau vorbi. Acest lucru mi se pare drăguț și puțin haios, ei prezentându-se ca niște adolescenți. Dar după ce le-au trecut emoțiile, au vorbit foarte mult unul cu celălalt, se întâlneau mult, își spuneau ca într-o zi vor fi doar ei, împreună. Aceștia au trecut prin multe lucruri, finalul fiind unul tragic și neașteptat, unul care te face să ții minte această carte.
Această poveste m-a dus prin lumea anilor 1920, arătându-mi cum trăiau oamenii pe atunci, arătându-mi mulțimea lucrurilor fascinante din trecut. Mi-a arătat o lume în care oamenii chiar se întâlneau și vorbeau, o lume în care lupți pentru ceea ce iubești. În această poveste am văzut ceea ce înseamnă sacrificiul pentru cei dragi și ceea ce înseamnă a fi o persoană cumsecade, o persoană modestă.
Dintre personaje, consider că Gatsby este unul de la care înveți ceva. El nu era ca celelalte personaje, nu era arogant sau fals, ci era modest și se comporta cum se cuvine cu ceilalți. Nici măcar nu voia să fie cunoscut sau să devină popular, acest lucru este observat la petrecerile sale unde nimeni nu știa cine este el, el rămânea mereu ,,în umbră” așteptând-o pe Daisy.
Pe această poveste o să o țin mereu minte deoarece m-a impresionat prin felul în care se prezintă personajele și prin acțiunile petrecute în aceasta. Finalul m-a marcat mult, a fost unul foarte tragic, dar datorită lui povestea este una de neuitat. Acesta mi-a arătat că atunci când crezi că totul e rezolvat, viața îți poate pune câte o piedică. Un alt lucru pe care îl apreciez la această carte este mesajul transmis la sfârșit în care se spune ,,mâine o să fugim mai repede, ne vom putea întinde brațele și mai departe… și tot așa până într-o dimineață… Și tot așa, trecem de la o zi la alta, bărci împinse de curent, împinse fără încetare, tot mai înapoi, în trecut.”
Ostafi Carmen
Clasa a IX-a B, Liceul Teoretic “Constantin Noica”, Sibiu