Dacă stăm şi medităm la înțelesul acestui cuvânt, nu cred că ne-ar veni multe idei. ,,Zenobia”- este o specie rară de flori, care înfloresc primăvara, cu niște flori mici albe, cerate în ciorchini, iar fructul este capsulă. La fel ca fructul, această carte ține prizonieră în ea adevărata semnificație a iubirii! Chiar dacă la început pare un zid de marmură, un zid de neclintit, în interiorul ei găsești adevărata primăvară.
De multe ori suntem dezamăgiţi de cărţi, de multe ori pare că nu găsim exact ce căutăm, dar o carte scrisă în timp de pace, de linişte sufletească ne deschide orizontul, mintea şi inima. În această carte naratorul împleteşte realul cu lumea fantastică, iar sentimentul transmis este sentimentul de încredere, de entuziasm şi de bucurie. Naratorul ne lasă scris despre călătoria lui cu Zenobia şi Dragoş spre oraşul Bucureşti. Peripeţiile prin care a trecut el şi Zenobia şi de dragostea care le-a fost căldură în timpul gerului, sentimentul de a fi sătul în timpul foamei şi împlinirea sufletească atunci când cei doi stăteau lipiţi umăr la umăr.
Această carte ascunde o adevărată comoară! Această carte te lasă pur şi simplu pustiit şi cu sufletul gol, doar la gândul că are un sfârşit. Ar trebui să se conceapă cărţi fără sfârșit, deoarece tristeţea care te cuprinde atunci când eşti aproape de a termina cartea nu merită să o simţim deoarece e obositoare, grea şi parcă fără sfârşit.
Dacă aş fi pusă să scriu o carte, aş lua ca model cartea ,,Zenobia” scrisă de Gellu Naum. Tema este iubirea pură dintre doi oameni curaţi, ce luptă cu destinul lor pentru a-şi păstra curată relaţia lor. Gellu Naum păstrează vie amintirea celor doi îndrăgostiţi pe parcursul lecturii. Naratorul scoate în evidenţă şi relaţia de prietenie care o găsim între Maria şi Zenobia.
Din această carte am putea învăţa multe. Să preţuim persoanele dragi acum, nu când nu mai sunt între noi, să credem în visurile noastre şi să luptăm pentru a crea o lume a literaturii, o lume a binelui. Dacă citeşti nu pierzi nimic, dar dacă nu citim pierdem multe, cum ar fi îmbogăţirea vocabularului, crearea unui nou caracter, noi principii şi standardele noastre scăzute o să crească considerabil de mult.
De multe ori ne simţim obosiţi, stresaţi şi parcă toate lucrurile ne ies pe dos, există soluţia perfectă şi pentru această stare de moleşeală: citeşte. Deconectându-ne de lumea de afară şi intrând în lumea basmului, creierul nostru se odihneşte îndeajuns, iar activitatea cerebrală se îmbunătăţeşte, îmbunătăţind astfel şi memoria. Cu cât creştem numărul de lecturi citite, cu atât de mult ne cresc şi cunoştinţele dobândite.
Multele cărţi privesc problemele lumii noastre din mai multe puncte de vedere, iar acest lucru este foarte bun, deoarece învăţam şi noi să privim problemele noastre din mai multe puncte de vedere, reuşind astfel să găsim mult mai repede rezolvarea anumitor probleme.
Din punctul meu de vedere ar trebui să citească această carte toată lumea, deoarece nu ar avea nimic de pierdut. Această carte cuprinde o mare parte din minunatul univers al lecturilor care îți umplu zilele cu bucurie şi satisfacere. Recomand această carte cu tot dragul, liceenilor care vreau să priceapă ce înseamnă să citești o carte cu valoare, o carte plină de înțelesuri care te ajută să îţi creezi adevăratul caracter.
Citiți această carte adevărată!
Liliana Gabor,
Liceul Teoretic “Constantin Noica”
Clasa a IX-a
Fii o parte din Fanbook și pe Facebook 🙂