[gallery ids="3113,3086,2923,2887,2837" orderby="rand"]Cinci ateliere susţinute până acum şi peste patruzeci de membri prezenţi, întâlnirea unor îndrăgiţi autori de cărţi pentru copii şi descoperirea a multor altora, nesfârşite emoţii, câteva lecţii importante primite de la micii noştri cititori atât de implicaţi dar şi consolidarea unei echipe ce mi-a devenit foarte dragă sunt o reprezentare succintă a întalnirilor lunare Minifanbook.
Materializat în urma unui parteneriat între Asociației CSR Mindset și librăria Humanitas de la Cișmigiu, Minifanbook este un proiect despre care îmi place să spun că m-a ales el pe mine într-un moment de început de an şcolar în care, ca profesor nou venit într-o şcoală mare am întâmpinat nenumărate temeri dar şi diverse sarcini pe care nu le înţelegeam la momentul respectiv. Sunt însă foarte recunoscătoare pentru colaborarea la acest proiect care, printre altele mi-a dar şansa de a privi mai atent la cum şi ce citesc copii şi la cât de frumos şi creativ răspund ei în cadrul acestor ateliere alături de alţi colegi în cazul cărora sintagma „pasionaţi de lectură” nu este ceva exagerat.
Atelierele Minifanbook le oferă şansa de a schimba idei, de a cunoaşte autorii cărţilor pe care tocmai le-au parcurs şi, de ce nu de a experimenta emoţia luării unui autograf de la autor căruia îi pot adresa, de asemenea o întrebare, o curiozitate. Cititorii au astfel acces si la cum a fost scrisă o carte pe care au îndrăgit-o, la emoţiile autorilor şi chiar la a înţelege mai bine parcursul unei cărţi de la scrierea sa până la apariţia ei în librării sau la ce înseamnă, de exemplu, munca unui ilustrator.
Pentru mine, magia atelierelor Minifanbook a fost creată de colaborarea cu colegele mele Ivona Munteanu, Anca Cicloșan, Angela Carabaș și Bianca Voinescu cărora le mulţumesc pentru susţinere, idei şi încredere. De asemenea, implicarea micilor nostri cititori, dorinţa lor de a descoperi sau creativitatea care reiese din ideile şi din lucrările lor m-au reînvăţat să privesc lucrurile cu curiozitate, deschidere şi bucurie.
Mai mult, cititorii Minifanbook mi-au arătat cât de important este să fii prezent şi să construieşti pur şi simplu pe răspunsurile lor, lăsând la o parte teama că ceva nu ar putea merge „conform planului”. Tot de la ei am învăţat că, pentru a încuraja cititul este nevoie de crearea unui cadru adecvat, de recomandări îniţiale potrivite vârstei si pasiunilor lor dar şi de oferirea unui model de cititor pasionat pe care ei să-l poată urma.
Împreună cu cititorii noştri am dus la un bun şi frumos sfărşit cinci ateliere până în luna martie şi le aşteptăm cu nerăbdare şi pe celelalte. Până acum am aflat care sunt drepturile unui cititor alături de doamna profesoară Florentina Sâmihăian şi am discutat despre experienţa de a te trezi gândac peste noapte alături de Ciprian Măceşaru şi a sa Super! Sunt un gândac!. Ne-am alăturat lui Val în călătoria sa către Cetatea Sufletelor ( Val şi Cetatea Sufletelor, Ana Alfianu) şi am fost uimită de profunzimea discuţiilor purtate de cititori despre importanţa poveştilor şi a cuvintelor vindecătoare. Am continuat cu moduri în care putem demasca un Lup jucător de poker care îşi propune să înşele pe toată lumea dar nu poate scăpa de vigilenţa unei fetiţe şi a bunicii acesteia. Am discutat despre el împreună cu Irina Dobrescu, autoarea şi ilustratoarea cărţii Lupul jucător de poker. În martie ne-am pus diverse întrebări hazlii şi am venit cu răspunsuri îngenioase alături de Adina Rosetti şi a sa De ce zboară vrjitoarele pe cozi de mătură. Tot împreună cu ea am dat dovadă de multă creativitate şi am inventat poţiuni magice pentru a aduce primăvara, pentru a ne face prieteni sau pentru a ne teleporta, zbura, etc. A ieşit astfel o uimitoare colecţie de vrăji!
[gallery ids="2815,2939,3078,3110,2896"]
În urma atelierelor descrise mai sus, concluzia mea este una simplă : odată ce „bibliobibulii de Minifanbook” şi-au luat avânt, cu greu mai poţi ţine pasul cu ei. Le mulţumesc că mi-au arătat cum pot lucra şi cu elevii mei la clasă, cum pot seta un cadru care să-i îndemne la discuţii.
De asemenea, le mulţumesc persoanelor implicate în acest proiect şi care organizează cu multă grijă fiecare atelier!
Ana Andronache, moderator al evenimentelor MiniFanbook, voluntar al asociatiei CSR Mindset, profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic ”HORIA HULUBEI” Măgurele