buletin de club nr. 7
Am început cu uimirea de a vedea în fața noastră exponatele unui muzeu al țăranului… care s-au deslușit pe parcursul orei care a urmat în a fi portativul pe care putem citi muzica lui George Enescu. Mulțumim, Cristina Andone, pentru uimire și încântătoarea prezență!
Cristina Andone ne-a îndrumat și ne-a instruit în citirea costumelor populare românești. Ritmul a fost vivace*, iar dirijorul întâlnirii magnific, așa cum se auzea din când în când din public :))
Noi ne-am bucurat de o întâlnire captivantă, energizantă, inedită. Am aflat cum sună, cu ajutorul metronomului, ritmul allegro și că acesta era ritmul preferat al lui Mozart. Iar Beethoven a preferat și a utilizat cu măiestrie contrastele… ca să sperie, oh, nu!:), doar ca să atragă atenția publicului la bucățile muzicale următoare.
Paietele se numesc ”fluturi” pe costumul popular.
George Enescu a fost de cinci ori minunat:
1. compozitor,
2. violonist,
3. pianist,
4. dirijor,
5. profesor de muzică.
Am căpătat abilități de detectivi în descifrarea notelor muzicale și a cusăturilor de pe costumele populare. Am primit indicii clare din ce zonă a țării provine fiecare costum popular.
Să nu uităm cum citim semnele de pe ii, asemenea celor trei principii ale compoziției muzicale:
1. tema se repetă, așa cum vedem modelele pe altiță – partea de sus, de la umăr, cea mai bogat cusută, de regulă, de pe mânecă
2. contrastul punctează, așa cum vedem cusătura sub altiță
3. variațiunile curg, așa cum curg cusăturile pe mânecă în jos, în râuri.
Am ascultat cele două compoziții de inspirație folclorică ale lui George Enescu, Rapsodia română nr. 1 pentru care ne-a fost de ajutor țopăitul iedului Gheorghiță și Rapsodia română nr. 2, mai domoală, ca o rugăciune sau un somn adânc.. shhh.
Costumul popular o descrie pe cea care îl poartă (rol pe care astăzi îl pot avea Facebook și blog-urile, cu alte simboluri, în măsura în care mai există): bogăția cusăturii reflectă bogăția femeii, la fel și lărgimea mânecii iei. Când culorile sunt vii, aceasta sunt un indiciu pentru o femeie tânără, nemăritată. Păsările cusute indică sufletul, copiii care vor să se nască. Pomul vieții poate indica o femeie măritată, cu copii.
Menținem invitația adresată părinților de a ne trimite impresiile despre clubul de lectură pe pagina noastră de Facebook, cu eticheta #parintelaFanbook.
Vă mulțumim!
Vă așteptăm sâmbătă, 13 aprilie 2019, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 16.00, la împrietenirea cu doi pui de tigru amici, povestită în rime de Nina Cassian și adusă nouă de Ileana Achim, invitatul nostru special.
Pe curând!
Echipa MiniFanbook