Alina Ciocoiu este profesorul de limba engleză cu dragoste pentru literatură care încearcă să insufle această pasiune și elevilor ei. Și pentru că tot ce le trebuia erau cărțile și un cadru în care să se întâlnească, Alina a organizat clubul de lectură Cărțulia de la Boureni cu cincisprezece copii din clasa a IV-a, lunar, în cadrul Școlii Gimnaziale Boureni, jud. Iași. Le-a cumpărat copiilor câte 10-15 cărți din fiecare titlu (din salariul ei de profesor) și i-a câștigat drept membri ai clubului cu prezență continuă în perioada ianuarie – iunie 2018, după cum puteți vedea mai jos. După vacanță, odată cu începerea anului școlar 2018-2019, clubul Cărțulia de la Boureni este susținut cu bucurie prin proiectul Fanbook Lecturiada, cu sprijinul donațiilor pentru achiziția de carte.
Cărțulia de la Boureni s-a făcut
Într-o zi dintre cele de început ale anului, profa de engleză a strâns pentru prima dată copiii din clasa a IV-a de la școala din Boureni,comuna Moțca din județul Iași. Au început să se cunoască mai bine decât în cadrul orelor de limba engleză, să afle ce le-ar plăcea să citească și dacă ar vrea să se întâlnească o dată pe lună, la școală, pentru a discuta despre cartea pe care o vor fi citit până atunci. Preferințele exprimate de acești copii atunci au fost autori precum Ion Creangă, Mihai Eminescu și H-C. Andersen.
În luna ianuarie 2018, copiii veseli au primit bucuroși propunerea profesoarei lor de limba engleză și prima carte pe care aceasta le-a dăruit-o, ”Sylvester și pietricica fermecată” de William Steig.Un club de lectură mic, dar cu copii entuziaști și veseli. Copiii și-au imaginat ca o piatra e rece dar ar putea sa o însuflețească cu culori. Nu au stat pe gânduri, au cules pietre și le-au pictat, transformându-le în personaje prietenoase. Și vacanța a început cu o călătorie… din Cartea cu Apolodor, de la circul din București prin toată lumea, înapoi la București.
La a doua întâlnire, l-au primit ca oaspete pe “Micul print”. Au vorbit împreună despre prietenie, copilărie, oameni mari și despre cum ii putem îmblânzi pe cei dragi.
La final, s-au bucurat de proiecția filmului-ecranizare a cărții.
La întâlnirea din aprilie cu Habarnam si prietenii sai, copiii au ras cu hohote de isprăvile acestora, însoțindu-i în călătoria cu balonul spre Orașul Florilor. Înainte de vacanta, copiii au făcut o vizită la fabrica de ciocolata. L-au cunoscut pe Charlie, pe domnul Wonka si au cantat cu omuleții Oompa-Loompa. Văcuțele care dau ciocolata cu lapte și băuturile acidulate care te fac să zbori le-au părut tare atractive.
[gallery ids="3572,3575,3573,3576,3570,3574"]Inițiativa unui mini-club de lectură la Școala Boureni, comuna Moțca, județul Iași, i-a aparținut Ancăi Cicloșan, din echipa MiniFanbook. Astfel, în luna ianuarie 2018, a avut loc prima întâlnire cu copiii clasei a IV a, copii entuziaști și veseli, care aveau să-mi devină prieteni dragi. Întrebându-i atunci ce reprezintă pentru ei o carte, am aflat că o carte e ” o cetate din povești” (Lavinia), e ” un zâmbet, curaj” (Lorena), un prieten drag, o poveste, ” un dar”(Alexandra). In urma întâlnirilor noastre, personajele preferate aveau sa devină Micul Prinț, Habarnam, Apolodor și….Ion Creangă (sic). I-am întrebat și despre ce personaje și-ar dori să citească. Alessia vrea să fie “un personaj pozitiv, drăguț, amabil, aventuros și plin de energie”. Lavinia și-a imaginat ” o prințesa cu părul lung si roșu, cu ochii negri. Aceasta seara cânta și aura parului ei ii făcea pe supușii săi sa aibă vise frumoase. Era un fel de prințesa a nopții și a viselor. Numele sau era Stela Rose.” Astfel de răspunsuri mă motivează, la fel și lumina din zâmbetele lor de fiecare dată când primesc cârti în dar!
Mulțumim!
Alina Ciocoiu, profesor de Limba Engleza la Școala gimnaziala Boureni, Moțca, Iași.