O dimineață de martie cu verde crud așternut peste sat, copaci înfloriți care râd la soare și glasuri de copii iubitori de povești. Așa a început a doua noastră întâlnire a clubului de carte Fanbook de la Scurtu Mare.
La clubul de lectură de luna aceasta am avut cartea De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură de Adina Rosetti.
Copiii și-au imaginat ce și-ar dori dacă ar putea face o vrajă- unii ar opri timpul în loc, unii ar face oamenii să nu se mai certe, unii ar vrea să se întâlnească cu diferite personaje faimoase din istorie, știință sau literatură, unii și-ar dori să facă ghidușii- de exemplu să transforme toți oamenii în ciocolată, unii ar dori să controleze tot în această lume, sau să stea mai mult cu gândurile lor.
Copiilor le-au plăcut mult desenele din carte. Scrisoarea pentru Dragoniță a fost preferata lor, încât la un moment dat, un copil voia să deseneze și el pe scrisoare, pentru că zicea că arată ca un caiet de notițe și că ei mai desenează pe marginile caietelor sau taie când greșesc și nu rup toată foaia pentru o greșeală- corectează și merg mai departe.
Pe copii cartea i-a inspirat să inventeze culori și expresii, sau cuvinte. Dintre ele: „portoroz, albobastru, gribastru, agățător la cuier, așezător la scaun, trist ca ploaia/norii, neastâmpărat ca vântul/o poveste/un vis/ un fluture, fricos ca întunericul, fericit ca soarele/ un copil de Crăciun.
Micilor noștri cititori le-a plăcut și de data aceasta mima literară în care moderatorul a ales pasajul unde Hermione vrea floarea roz cu orice preț și se luptă cu ea din toate puterile. Era veselie multă după mimarea acestui pasaj și într-o duminică dimineața unde ochii somnoroși sunt încă deschiși pe jumătate, credeți-mă că astfel de activitate face minuni- deschide ochi luminoși, pune zâmbete pe chip și drege glasuri de copii.
Dar acum nu mă înțelegeți greșit. Copiilor nu le-a plăcut reacția prințesei care a rupt floarea doar ca să aibă ea rochie roz. Nu. Copiii au spus că e o răsfățată, clar!
Micilor cititori nu le-au plăcut spiridușii care au furat roțile de la mașina prințului, pe motiv că să furi chiar nu-i un lucru bun. Mai mult, copiilor le-a părut rău pentru dragoni că nu pot locui la bloc deoarece aceștia tropăie și fac gălăgie și vecinii nu-i suportă. Dar cu toate astea copiii au spus că nu-i bine ca ei să fie discriminați. Discriminarea nu e bună pentru nimeni!
Dacă ar fi să adauge copiii ceva acestei cărți ar fi un capitol în care toate personajele să se întâlnească.
Balaurul cu șapte capete și familia de căpcăuni au fost printre preferații copiilor pentru pot face multe lucru împreună și se înțeleg între ei. Ei, acest lucru o fi probabil și de la felul cum ne încheiem noi cluburile de lectură. Ne strângem în cerc și strigăm: „Suntem o echipă!”
Chiar dacă copiii nu au reusit să o întâlnească pe autoare la această întâlnire, întrebările lor nu au rămas fără răspuns.