A treia întâlnire a clubul de lectură #Fanbook la Sudiți s-a desfășurat în două etape. Prima etapă: discuțiile pe baza cărții ”Super!Sunt un gândac” și a doua etapă: întâlnire cu autorul Ciprian Măceșaru pe Skype.
Club de lectură 3
Într-o după-amiază frumoasă de decembrie ne-am adunat cu toții la o cană de ceai și niște biscuiți să vorbim despre cartea „Super! Sunt un gândac!”. Mascota Socrate a clubului nostru de lectură Fanbook a fost și ea prezentă, care împreună cu Brownie au stat cuminți printre mandarine și biscuiți și au ascultat ce spuneau copiii. Nu mai aveau încotro, pentru că la noi în clasă vedeta principală a fost un gândac care-și vâra antenele peste tot și îi iscodea pe copii să povestească despre el. Copiilor li s-a părut super să te trezești într-o dimineață transformat în gândac și să mergi la școală așa, cu toată grația posibilă de gândac. Mai mult, ei au înțeles mesajul că părinții trebuie să-i accepte pe copiii lor așa cum sunt ei, să-i iubească și să-i sprijine pentru că așa au făcut și părinții băiețelului. Chiar dacă se transformase în gândac și mirosea câteodată urât, părinții tot l-au dus la școală și i-au oferit condițiile de care avea copilul lor nevoie (Pardon! Gândacul).
Întâlnirea a fost una plină de emoție, timizi la început , dar foarte dornici și încântați, copiii au pus întrebări, și-au exprimat curiozitățile, i-au arătat scriitorului desenele și bineînțeles nu a lipsit propunerea de a scrie o continuare a cărții.
Discuția noastră a mers mai departe, elevii au conștientizat că ar fi bine să-i ajute pe copiii care au nevoi diferite de ale lor. Mai mult, copiii au citit cartea pe nerăsuflate și au admirat desenele. Chiar au făcut și ei câteva desene pentru poveste și vreo două dintre ele au replici în limba engleză. Elevii noștri vor să facă cunoscută povestea și de aceea au recomandat-o și altor copii. Mă bucur pentru copii că descifrează taina slovelor și nu se tem să tălmăcească cuvintele.
Bineînțeles că discuțiile și curiozitățile despre carte nu s-au oprit aici. Întâlnirea s-a încheiat cu întrebările și mesajele adresate autorului. Copiii au fost nerăbdători să discute cu autorul cărții și să-i pună întrebările pregătite în cadrul Clubul de lectură.
Întâlnirea cu o carte presupune trăirea experienței prezentate, dar și apropierea de personaje. Însă întâlnirea cu un scriitor, a cărui carte ai citi-o de curând și te-a marcat, presupune un important prilej de a pune față în față așteptările tale de cititor cu gândurile celui care a creat universul ce te-a provocat sau fascinat atât de mult.
Autorul a dezvăluit tainele ce s-au ascuns în conținutul poveștii, de unde a pornit ideea de a scrie cartea și a răspuns la toate întrebările copiilor. De asemenea, le-a propus copiilor să-și noteze ideile pe care ar dori să le găsească într-o continuare a cărții. Împreună vor putea să alcătuiască o a doua carte!
Prof. Ramona Popescu