Jurnal de Club de Lectură Fanbook
Nr.1
Şcoala Gimnazială “Apostol D. Culea” Sudiţi, Ialomița
Prima întâlnire
Prima noastră întâlnire din cadrul Clubului de lectură Fanbook a avut loc pe data de 19 octombrie 2018, unde cei 20 de elevi, cu vârste cuprinse între 11-14 ani, au pășit cu sfială în locul care va crea povești și amintiri. Așezați în formă de potcoavă, elevii au fost întrebați cum ar fi viața fără cărți? Ce înseamnă lectura pentru ei? Ce beneficii are cititul pentru ei? Dezbaterea s-a încheiat cu realizarea unor postere, în care au stabilit nevoile și așteptările lor în cadrul cluburilor de lectură care vor urma.
Cum ne-am cunoscut cu Fanbook?
Vreau să le mulțumesc celor de la Fanbook pentru tot sprijinul acordat, pentru cărțile donate, dar mai ales pentru implicare. Mulțumesc tuturor copiilor care au participat la primul Club de lectură Fanbook din școala noastră! Și nu în ultimul rând, mulțumim mentorului nostru și persoanei care a dat aripi clubului: prof. Ionela Munteanu. Întâlnirile din cadrul clubului de lectură au loc o dată pe lună, cu o carte stabilită dinainte, unde discutăm idei, idealuri, dorințe și proiecte de viitor.
Întrebați de ce vor să participe la clubul de lectură, majoritatea copiilor au răspuns că:
Am încercat să atragem și elevii cărora nu le plăcea să citească, pentru că la întâlnirile noastre găsim cele mai bune momente să creăm legături. Discuțiile sunt partea cea mai interesantă, dar și cea mai dificilă la întâlnirea clubului de lectură. O discuție trebuie menținută, încurajată și dezvoltată, iar asta mai ales dacă unii membri sunt timizi.
își doresc un loc în care să-și împărtășească experiența lecturiiȘcoala Gimnazială Apostol D. Culea
un club de lectură e o modalitate bună de a citi povești și de a vedea textul și din perspectiva altcuiva, dar și un mod foarte bun de a-l cunoaște pe cel de lângă tineȘcoala Gimnazială Apostol D. Culea
Farmecul clubului de lectură Fanbook este că, timp de o oră, toată lumea abandonează realitatea pentru a trăi într-o lume fictivă care ajunge să devină mai reală decât lumea de afară. Încercăm să aducem toate poveștile în lumea în care trăim. Iar scopul este multiplu: dezvoltarea abilităților de comunicare, argumentarea propriilor opinii, dezvoltarea gustului pentru lectură. Pe parcursul sesiunii elevii au realizat, lucrând în echipă, câte un poster prin care să îndemne și alți copii de vârsta lor să citească.
La sfârșitul acestei sesiuni le-am prezentat cartea pe care o vom discuta la întâlnirea următoare: ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?” Curiozitatea le-a fost imediat stârnită și a urmat partea ce mai grea: împărțirea exemplarelor din cartea scrisă de Adina Rosetti, cu ilustrații de Cristiana Radu.
Copiii sunt diferiți, au idei diferite, iar prin acest schimb de idei învață împreună să-și asculte și să înțeleagă și opiniile colegilor. Sunt idei la care ,poate, nu s-ar fi gândit niciodată, iar altele păreau, cel puțin la început, de necrezut. La întâlnirile noastre discuțiile se leagă frumos și natural, fiindcă toți micuții cititori sunt plini de imaginație și dornici să afle lucruri noi prin lectură. Sunt cititorii care citesc din pasiune și povestesc cu drag despre lumile pe care le descoperă în cărți .
Prof. Ramona Popescu