Creativitate la Fanbook printre expresii vechi și noi!
buletin de club nr. 7
Ce să mai lungim vorba, că înainte în aventura Fanbook mult mai este, pe 17 martie 2019 la Humanitas de la Cișmigiu ne-a mers la …inimă de-am călătorit în lung și-n lat alături de expresiile limbii române și ați pus la întrebări … câte-n lună și-n stele. Acu’, boieri dumneavostră, nu bag mâna-n foc că am mers efectiv (hmmm, voi poate ați făcut totuși un pic de mișcare), însă știu sigur că nu ne-am lăsat cu una cu două și am tot discutat despre Aiurea-n tramvai având-o invitată pe Adina Rosetti.
Eheee, dar ce bibliobibuli ați fi voi dacă nu ați avea ac de cojocul greșelilor! V-ați descurcat de minune când Ivona citea expresii un pic altfel și imediat ați identificat erorile. Pentru curioși, filmarea este pe pagina noastră Facebook, dar lăsăm aici câteva mostre amuzante să vă măsurați puterile minții:
V-ați dat nițel în petic cu mima, dar până la urmă ați reușit și unii și alții de le-ați ghicit!
Creativitatea voastră ”a încins laptopul” pentru că v-ați întrecut cu glumele și ați inventat expresii foarte amuzante cu cuvintele date de noi. C-așa-i avantajul-n tenis: dacă expresiile voastre vor intra vreodată în limba română, noi vom fi privilegiați pentru că le știm deja! Tam-tam! Contați pe noi, secretul este bine păstrat! Nu ”trece cartea peste laptop” așa ușor, să nu cumva să ne ”alunece inima din piept” că ”scurtăm veselia” (întrerupem distracția) și ”plecăm broscuță” (repede).
Autoarea a intrat în hora Fanbook și a ”căzut în piscina cu veselie” alături de voi, fără a avea ”laptop în pioneze” sau vreun ”prieten de rețea” alături. Înainte de asta, în procesul de creație, a adunat ideile de-a lungul timpului, analizînd ce ironizau expresiile și gândindu-se cum să lege povestea. Titlul l-a ales la sfârșit, în așa fel încât să ne ducă cu gândul la o lume magică. La insistențele voastre, a fost de acord că dacă mai stătea Anton prin carte, ar fi devenit și el un personaj … oare cu ce nume? Fiecare dintre voi își poate imagina, și uite-așa am încălecat pe-o șa și plecat-am prin poveste, că înainte mult mai este …
În perechi, fiecare dintre voi a împărtășit unui alt membru Fanbook contra cronometru impresiile voastre despre carte. V-a plăcut creativitatea poveștii, vi s-a părut frumoasă și educativă cu atâtea expresii interesante (chiar, de ce îi trebuia pupezei colacul?). V-a reținut îndelung atenția glosarul de la final în care sunt explicate sensurile acestora și ați admirat ilustrațiile. Unul dintre voi s-a plimbat cu tramvaiul, așa Teleleu Tănase, prin București după ce a terminat cartea pentru a experimenta titlul pe propria-i piele.
De florile cireșului
A plânge cu lacrimi de dinozaur
A fi numai lapte și Nutella
A fi oaia albă
A-și pune speranțele în cui
Ați despicat firul în patru grupați în echipe și ați găsit o grămadă de expresii care să indice: bunătate – răutate, generozitate-zgârcenie, așteptare/speranță, minciună – adevăr, emoții, calități – defecte.
Apoi, Adina Rosetti ne-a împărtășit cum a devenit scriitoare, cât de mult i se citea când era mică și cum inventa propriile povești (sau compuneri la ora ce le era dedicată, acum pierdută prin tărîmul reformelor). Îi plăceau cum sună cuvintele și își imagina ce înseamnă, așa că s-a tot gîndit la o modalitate de a le da în vileag. Și cum altfel, decât alături de cei doi copii ai săi, sursa ei de inspirație (și personajele cărții noastre), ajutată însă de câteva idei: despre cum ar fi dacă timpul ar trece prea repede, cum ar fi întrebările ”De ce?” și ce-ar fi dacă expresiile nu ar fi folosite doar la figurat, ci chiar ar exista cumva în sensul lor.
Oare așa se încheie basmele? Mi s-au încurcat ițele pestrițele (dar mă vor ajuta Blajinii pe drumul meu… ufff, partea asta parcă nu era de aici… mă poate ghida cineva?)
Menținem invitația adresată părinților de a ne trimite impresiile despre clubul de lectură pe pagina noastră de Facebook, cu eticheta#parintelaFanbook.
Vă mulțumim!
Ne revedem duminică, 14 aprilie 2019, ora 16, pentru a afla împreună mai multe despre personajele preferate din basmele copilăriei voastre, aducându-le în zilele noastre. Cum? Citind cel puțin primul volum al seriei Andilandi, ”Călătoria lui Vlad în celălalt tărâm”, de Sînziana Popescu, făcînd asocieri cu ce știați deja și descoperind lucruri noi despre lupta dintre bine și rău, intrând eventual chiar și în pielea personajului. Deja nu mai știu din ce lume scriu!
Pe curând!
Echipa Fanbook