Fanbook este un club foarte frumos, deoarece facem activități diferite la fiecare carte citită. Dar ar fi și mai frumos dacă ar veni mai multi copii, pentru că ar fi pacat să rateze o asemenea ocazie. Dintre toate cărţile cumpărate şi citite de mine ce-a mai interesantă a fost „Care-I faza cu cititul”. Ea a prezentat părerea fiecărui scriitori despre citit. Stegari Florin Fabian
Acest club de lectură mă îndeamnă să călătoresc în lumea lecturii, dar ne şi ajută de a ne crea noi prieteni. Imi plac toate cărţile pe care ni le-au recomandat doamnele profesore care s-au ocupat cu organizarea clubului realizând activităţi interesante şi distractive. Multumim pentru eforturile facute! Mleşniţă Rareş
Acest club este unul frumos, pentru că aici copii comunică intre ei. Prin lectură ei ajung să vadă cărţile cu alţi ochi. Mie cel mai mult la acest club mi-a plăcut „Care-I faza cu cititul” fiind scrisă de mai mulţi scriitori care si-au combinat ideile pentru a alcatui această carte minunată. În acest club copii descoperă darul cel mai de preţ al copilului – lectura. Alex Pintilie
Eu cred că cea mai frumoasă carte de până acum esste „Micul Prinţ” pentru că îţi redă bucuria copilăriei. Fanbook este un club de lectură foarte frumos care te face să citeşti mai mult cu sufletul, nu doar cu creieeerul şi să simţi că trăieşti odată cu cartea. Biserică Larisa
Aş vrea să încep cu următoarele cuvinte: “Nu judec o carte după copertă”. Micul prinţ este extraordinar de încântător, dar cel mai frumos este acest club Fanbook. Fanbook este lumea cărţilor, cel mai frumos proiect de până acum, ajutându-ne să citim mai mult şi să nu te desparţi de cărţi. Gheoghiţanu Silvia Ioana.
Mi-a plăcut şi cartea „Cititorul din pesteră”, deoarece ne-a propus un joc cu piraţi și chei. Mi-aș dori să mai merg şi când o să fiu mare la Fanbook. Georgiana VI B
Cred că acestă activitate ne-a prins bine tuturor, ne-am îmbogăţit cunoştinţele noastre. Prin toate cărţile acestui club am învăţat ceva şi ne-a prins bine, am intrat în lumea poveştilor. Această activitate mi-a transmis o stare pozitivă şi să nu ne despărţim niciodată de cărţi. Cartea nu este o povară. Pascariu Ştefania
Imi place să vin aici pentru că descoper lucuri noi şi interesante. Aş vrea să fiu voluntar la Fanbook pentru a îndruma copiii la învăţatură. Fanbook este lumea cărţilor. Aioanei Eliza Ioana
Eu cred că Fanbook este un club inventiv, ne ajută să creăm un alt univers. Cartea preferată este „Cititorul din peşteră”. Ea mi-a inspirat prietenie, căci dacă este cineva urât la înfăţişare mereu există cineva care te iubeşte! Ştefan Evelina
Mie mi-a plăcut cel mai mult că povestim toate cărţile şi că ne distrăm. La clubul acesta întâlnim colegi noi. Este foarte frumos. Dar din păcate este ultima oară când ne mai vedem. Dar va fi şi la anul şi ne vom distra. Cu drag, Darius!
Pornim la drum…
Într-o zi de toamnă târzie de octombrie, plină de frunze colorate, ne întâlnim aproape o sută de copiii și o mână de profesori la Galeria Oamenilor de Seamă, locația gazdă alături de d-na Melinte Liliana.
Întâlnirea noastră are deja un scop bine definit: apropierea cu interes și cu bucurie de textele literare și redarea propriilor idei atât în scris, cât și prin imagine.
La ce ne folosește lectura? Ce rol are arta în educația noastră? Sunt întrebări la care au oferit răspuns invitații noștri speciali: Gabriela Ariton – profesor de limba și literatura română și Roxana Bliorțu – profesor și artist plastic.
Mai mult, întâlnirea a fost animată de vocile cristaline ale copiilor din Corul Scolii Gimnaziale ”Ion Ciurea” Fălticeni – prof. Apopei Mirabela. Emoționant și înălțător…
Cum au făcut, nu știu, însă se pare că acești copii au prins gust, drag și au crescut frumos cu fiecare activitate.
Acum când scriu, aproape 50 de copii au terminat primul modul al proiectului Fanbook – aranjat cât mai frumos de CSR Mindset – o asociație care știe să construiască binele, să sădească frumosul, să găsească oameni potriviți, locuri potrivite. Au găsit și Fălticeni, pentru ca cei mici să crească frumos și pentru frumos.
La acest minunat proiect – Să citim de plăcere – 4 școli gimnaziale din Fălticeni au răspuns provocării: Școala ”Ion Irimescu”, Școala ”Al. I. Cuza”, Școala ”Nicolae Stoleru” Baia, Colegiul Național ”Nicu Gane” la care s-au alăturat voluntarii de la Asociația Aripi în Europa.
Prima carte propusă pentru luna noiembrie spre lectură a fost ”Care-i faza cu cititul” – invitat prin conferință skype – scriitorul Cezar Paul Bădescu. Cum e să fii scriitor? Care este carte preferată a unui scriitor? Ce am aflat?
Au fost multe întrebări care și-au primit răspunsul! Apoi le-am recomandat să realizeze o scrisoare către un scriitor preferat din cartea citită… și ce credeți? Autorul preferat a fost tocmai cel pe care-l văzuseră și ascultaseră: Cezar Paul Bădescu!!
[gallery columns="4" indents="true" link="file" ids="2160,2161,2162,2163,2164,2165,2166,2167,2168,2169,2170,2171,2172,2173,2174,2175,2176,2177,2178"]După ce au povestit fel de fel de întâmplări, după ce am scris scrisori și am vorbit prin skype am pornit în drum spre casă bucuroși și entuziaști, întrebându-ne oare ce sa va întâmpla data viitoare?
O nouă poveste se înfiripă în apropierea Crăciunului când colindele încep să vestească Nașterea Domnului. Ne întălnim tot la Galeria Oamenilor de Seamă cu acești minunați copii, alături de profesorii lor Oana Cepoi, Loredana Bodnariu, Alina Pavel și Anca Șoldănescu.
Cartea propusă lunii decembrie: Poveste de Crăciun de Charles Dickens. Jocul propus – tabla de șah – a ajutat la înțelegerea universului cărții: unde cade zarul aruncat de fiecare copil acolo este indiciul despre ce acțiune din carte povestim. Două mari echipe dau cu zarul, povestesc, completează și fac asociații. Fiecare a venit la întâlnire cu o sacoșă de cadouri concepută de ei, pe care au dăruit-o colegilor, căci au înțeles și din carte ce înseamnă a oferi.
Ca și data trecută voluntarii de la Aripi în Europa au avut grijă sa-i distreze și să le propună jocuri: Ce-mi doresc de Crăciun pentru mine, pentru prieteni și pentru umanitate – două echipe, două planșe mari, dar un singur câștigător!
Și pentru ca povestea să fie completă au realizat în tehnici diferite – colaj, creioane colorate, carioci, pasteluri – panșe plastice cu tema ”Noapte de Crăciun la Londra”.
Am lăsat Crăciunul să treacă cu tot farmecul lui, cu miros de portocale și de cozonaci, cu colindele dragi și am așteptat următoarea întâlnire.
12 februarie 2017, ora 12, Colegiul National ”Nicu Gane”, invitat Scriitoarea Mioara Gafencu, cartea Cititorul din peșteră de Rui Zink.
După o discuție plină de înțelesuri cu scriitoarea locală, pornind de la citatele din text, voluntarii Aripi în Europa ne-au antrenat copii într-o adevărată aventură prin joc: Să descoperim comoara! Au alergat, au căutat, au găsit, s-au pictat, au râs și s-au jucat cu sirenele și pirații Insulei Pierdute. Harta călătoriei a fost realizată în creioane colorate și pasteluri sau au lucrat la șevalete în acrilice.
Cu zâmbetul pe buze, au plecat plini de energie spre case pentru ca pe 1 aprilie, în Sala Pictor Aurel Băeșu – Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” să vină să povestească din universul extraordinar al Micului Prinț. Jocul propus: limba unui un ceas – al cărui cifre sunt înlocuite de câte o planetă – este învârtită de fiecare copil. Ei descoperă locurile si personajele Micului Prinț. Nu au ezitat să poposească mai mult pe fiecare planetă pe care a ajuns Micul Prinț și să exprime ceea ce i-a impresionat. S-a pus accent pe momentele cheie din carte: întâlnirea aviatorului cu Micul Prinț, întâlnirea Micului Prinț cu vulpea… și surprinzător a fost să descoperim că toți cei prezenți au citit cartea cu sufletul. Concluzia lor a fost că toți putem fi câte un mic prinț hrănit cu creativitate și imaginație.
Si dacă am descoperit că lucrurile stau așa am hotărât să-i realizăm o carte poștală de dimnesiuni mari. Copii au întrebat unde să o trimită, însă răspunsul a fost unul simplu: Acolo unde imaginația vă permite să călătoriți…
Și pentru că am învățat că arta are rolul de a bucura pe cei de lângă noi și de a crea frumosul, vom încerca să ne adunăm puterile și creațiile pentrua realiza un vernisaj pe măsura cărților citite: scrisorile realizate în imagini, compozițiile cu serile de Crăciun din Londra, hărțile întortochiate ale cititorului din peșteră și cărțile poștale către Micul Prinț. Vom vedea ce va fi!
Copiii au învățat că lectura va contiuna, că vor picta propriului lor univers plin de lucruri frumoase și rodnice.
Un jurnal Fanbook de Oana Cepoi, coordonator și organizator al modulului Fanbook Arte în Fălticeni, profesor de limba și literatura română