Un proiect de curatare a locului preferat de joaca, alergat si plimbat cu bicicleta, a fost sustinut la initiativa celor doi elevi ai clasei a VI-a, Scoala IG Duca din Bucuresti, Alexandru State si Alexia Uscatu la indemnul profesoarei de biologie, dna Ana Zarescu.
Pornind de la exemplul propriu si din dorinta de a se relaxa intr-un loc curat, Alexandru si Alexia au aplicat cu ideea lor in cadrul concursului Omul REinveszeste Locul. Si-au invitat apoi toti colegii, prietenii si vecinii in data de 23 noiembrie 2013, pentru a-i ajuta. Dorinta lor a impresionat si a primit pe Facebook peste 1000 de like-uri, peste 330 share-uri, devenind astfel o initiativa castigatoare.
Scop si obiective:
Proiectul a avut doua componente : pe de o parte salubrizarea zonei si pe de alta parte formarea constiintei civice in randul elevilor.
Proiectul si-a propus strangerea gunoaielor de pe intregul perimetru, cooptarea Primariei Sectorului 6, pentru preluarea deseurilor stranse de voluntari si transportul lor catre gropile de gunoi, si cooptarea elevilor Scolii I.G. Duca, a elevilor din alte institutii de invatamant si a locuitorilor din zona Lacul Morii.
Motivatia proiectului, asa cum a fost redactata de cei doi copii:
- Lacul Morii este un lac de acumulare de pe raul Dambovita, format de acest rau, in spatele barajului Ciurel, in zona de veste a Bucurestiului. Barajul a fost executat in principal pentru protectia impotriva inundatiilor. Este cel mai mare lac din Bucuresti, avand o suprafata de 246 ha.
- Perimetrul total al Lacului Morii masoara aproximativ 7 km lungime, iar suprafata de salubrizat are o latime aproximativa de 10 m. Spatiul este un element de atractie, in special pe timpul verii, cand este luat cu asalt de sute de oameni aflati in cautare de soare si de relaxare. Multi fac jogging, merg cu bicicletele sau pur si simplu se plimba, fiind un spatiu adecvat practicarii sporturilor in aer liber.
- Noi insine, impreuna cu familiile noastre, mergem frecvent cu bicicletele pe malul acestui lac.
- Din pacate, acest perimetru a fos amenajat doar in partea estica, acolo unde se invecineza cu Bdul Virtutii si Parcul Crangasi, restul perimetrului fiind total neglijat si folosit adesea drept “groapa de gunoi” improvizata, unde se arunca resturi menajere, moloz si peturi.
- Mirosurile sunt adesea insuportabile, desi la doar cateva sute de metri se afla sediul Agentiei pentru Protectia Mediului.
- Ne-am propus ca impreuna cu colegii, prietenii si vecinii nostri sa adunam gunoaiele din acest perimetru si cream un spatiu atractiv pentru toti cei ce cauta relaxare si o atmosfera de “mare” in mijlocul Bucurestiului.
Context si nevoi:
Bucurestiul sta destul de prost la capitolul spatii de relaxare si mai ales zone destinate biciclistilor, iar multe dintre cele existente sunt insalubre si neingrijite. Exact aceasta era si situatia Lacului Morii, un spatiu unic prin suprafata si existenta unei”faleze” pe malul lacului, dar ingropat in gunoi menajer, moloz, cadavre de animale, pet-uri si alte deseuri. Oportunitatea de a obtine finantare, pentru un proiect de salubrizare, a fost o solutie perfecta pentru a demara o actiune de voluntariat menita sa curete aceasta zona.
Buget:
Finantarea bugetului de 4372 lei necesar materialelor de ecologizare s-a realizat de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta, initiatoarea concursului. Toti voluntarii au primit saci, manusi, unelte de lucru si au fost repartizati in echipe. Responsabilii de zona care au coordonat echipele si au repartizat materialele s-au ocupat si de predarea sacilor adunati, catre firma de salubrizare.
Proiectul a fost sprijinit strategic in vederea comunicarii si implementarii de catre Asociatia CSR Mindset prin:
- comunicarea actiunii prin social media (facebook: pagina de eveniment, informatii, comentarii, propagarea mesajului etc)
- pregatirea de afise, cu informatii despre actiune: data, ora si locul actiunii, precum si facilitatile oferite (unelte, manusi, saci de gunoi, apa etc), adresa de email si telefon de contact, pentru confirmarea prezentei voluntarilor
- afisele au fost puse in cadrul scolii IG Duca si in cartierele Crangasi si Militari, aflate in vecinatatea Lacului Morii.
- pregatirea materialelor de instruire a voluntarior la fata locului
- achizitionarea uneltelor, manusilor, sacilor de gunoi
- pregatire sandwich-uri, fructe, apa pentru voluntari
Fiind un proiect foarte vizibil in retelele de socializare, reporterii TVR 2 au realizat un reportaj cu copiii, reportaj ce a fost difuzat in saptamana de dinaintea actiunii, in cadrul emisiunii Romania Frumoasa” O parte dintre participanti au vazut emisiunea si au decis sa se implice. In ziua actiunii, Prima TV a realizat un reportaj despre actiune, cu difuzare in prime time.
Rezultate:
S-au adunat peste 1000 de saci cu deseuri si gunoi menajer, intreaga cantiate fiind preluata de masinile societatii de salubrizare, aflata sub contract cu Primaria Sectorului 6. Intr-o actiune de curatare/salubrizare a unei zone, rezultatele sunt vizibile imediat si extrem de motivante pentru cei implicati. Rezultatele pe termen lung insa, nu sunt dintre cele mai bune, in lipsa unei educari civice a oamenilor si a implicarii Primariilor in doatrea cu cosuri de gunoi, golirea lor periodica si sanctionarea abaterilor a celor ce arunca gunoaie in locuri publice. La actiune au participat peste 70 de voluntari, in mare parte elevi de la Scoala IG Duca Bucuresti si de la Liceul Tudor Vianu, dar si locuitori din zona spatiului pe care s-a desfasurat actiunea.
Educatie:
Spiritul civic se formeaza din copilarie iar un proiect de acest gen, initiat si desfasurat cu copii si adolescenti, este un model de urmat. Societatea civila este poate unica sansa ca Romania sa devina o tara mai curata, din toate punctele de vedere. Formarea spiritului civic de la varste fragede, reprezinta calea de a avea o societate civila activa in viitor.
Proiectul a fost sustinut alaturi de adulti, dar initiativa le-a apartinut copiilor si a venit din propriile observatii si din nevoia lor de a se plimba cu bicicleta intr-un loc curat. Toti copiii care au participat la actiunea de curatare, in ciuda frigului de afara, au fost extrem de entuziasti si de implicati, ceea ce dovedeste disponibiitatea lor de a face lucruri si deschiderea de “strange dupa altii”, pe care adesea adultii nu o mai au.
[gallery link="file" ids="1489,1490,1491,1492,1493,1494,1495,1496,1497,1498,1499,1500"]