Radu Paraschivescu s-a născut în data de 14 august 1960 la București. Este prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte, având la activ aproape 60 de cărți traduse. El a debutat cu două romane (Efemeriada, Balul fantomelor) în anul 2000, iar până în 2017 a publicat nu mai puțin de 17 cărți.
În anul 2015 a publicat cartea ‚‚Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecție de perle românești’’ la editura Humanitas. Coperta conține o mică ilustrație care reprezintă în mod ironic simplitatea gândirii persoanelor menționate în carte. Din perspectivă structurală, cartea are 198 de pagini și este organizată în 13 capitole.
Autorul face cunoscut faptul că deși scopul inițial era de a evidenția comicul, totuși, dincolo de acest amuzament, există un mare risc. Care este acela? Majoritatea persoanelor prezente în paginile cărții sunt persoane publice, oameni care sunt considerați formatori de opinie, mai tot timpul prezenți în viața noastră. Aceștia sunt oameni care imprimă stiluri de viață, conduc instituții sau partide, emit legi și populează studiourile de televiziune.
Faptul că autorul a preferat să arate acest lucru prin formatul unei cărți este un lucru bun, Radu Paraschivescu asumându-și rolul de dascăl care ne arată că ‚‚Așa nu!’’. Lecturarea acestei cărți a fost pentru mine un timp câștigat, având ocazia de a mă delecta cu o combinație rară între satira fină și un stil captivant de a explica.
‚‚Pe mine doar durerea mă doare. (Adelina Pestrițu)’’; ‚‚Deoarece sunt contemporani, adică trăiesc în timpul prezent, întâlnirea cu un scriitor contemporan poate fi și virtuală. Totul e să știe să umble pe calculator, dar asta se învață repede. (Bacalaureat)’’; ‚‚Viena aduce un alt element de inedit prin cafeneaua Phill, un loc în care poți asculta muzică, citi cărți sau te poți uita la filme, dar mai ales poți servi micul dejun 24 din 24. (www.Realitatea.net)’’.
Se poate citi ușor și pe deasupra are și un rol practic. Recomand acest volum oricărei persoane interesate de aflarea unor noi metode comice de a înțelege greșelile gramaticale sau de exprimare pe care fiecare dintre noi le facem.
Ghirbomean Teodor-Samuel,Liceul Teoretic ,,Constantin Noica” Sibiu, Clasa a X-a