Fanbook
buletin de club nr. 6, ediție nouă
Am aflat de la voi că v-a plăcut că Răzvan urmărește să-și rezolve unele probleme prin întoarcerea în timp cu ajutorul caietului bunicului său, chiar dacă scrisul de mână uneori e greu de descifrat. 😉
Cum ar fi să trăim într-o lume fără memorie?
Printre avantaje ar fi faptul am uita de griji, de lucrurile rele care s-au întâmplat și ar fi o materie în minus la școală. În același timp însă, dezavantajele sunt numeroase deoarece nu am ști ce s-a întâmplat înainte noastră, nu ar mai fi experiența trecutului care ne poate învăța cum să nu repetăm greșelile și să găsim soluții la situații din prezent.
V-ați încărcat bateriile căutându-l pe bătrânul înțelept, distrăgând atenția dacului din vremuri de mult apuse și pitindu-vă amuzați
Apoi, citind despre ce făcea Răzvan la școala sa din viitor și comparând cu experiențele voastre, am descoperit muuuulte chestii de reținut: nu prea vă plictisiți în pauze; s-a întâmplat să mergeți la școală cu emoție și nerăbdare; pe jumătate dintre voi vă controlează mamele la teme și nu v-ați dus la școală fără proiectele făcute.
Împreună ați explicat câteva titluri de capitole din carte care ar putea da bătăi de cap și unor adulți nefamiliarizați cu expresivitatea limbii române. Mare la sfat înseamnă să fii înțelept (precum Ștefan cel Mare). Mai bine o pace strâmbă decât un război drept a fost în istorie soluție de compromis. În alte dăți, capul ce s-a plecat, sabia nu l-a tăiat pentru că supunere așa a arătat… Ne trezim și noi că facem poezie cu rime din reclame … influența lecturii aventurilor lui Răzvan, ce să-i faci!
Când ați preluat rolurile și ați devenit echipa de guvernare a clasei, viitorul a venit la Fanbook. Numele echipelor ne invită să ne alăturăm imaginației voastre: Gardienii cărților, Viitorul strălucit, Minunatul viitor, Gucci (cuiva îi place moda, am ghicit?) Poneii-cârnăciori (probabil rătăciți din altă poveste).
- Ne-ați descris cum ar arăta școala: plină de calculatoare (mai performante), cu lift, tablă inteligentă, fără caiete dar cu tablete, pixurile să scrie singure după dictare, să nu mai existe note, elevii să aibă papuci Gucci și telefoane la ore, fără uniforme, cu mâncare rapidă la cantină (nesănătoasă, ar zice părinții pentru că despre fast food e vorba), plutitoare sau din sticlă rezistentă, cu piscină și jacuzzi.
- Ne-ați spus ce ați dori să învățați: despre lucrurile din prezent dar într-o formă mai modernă, să aveți o oră de magie (bibliobulii Fanbook au citit astfel de cărți), oră de compuneri, oră de dans, de gătit, de actorie, de lectură (cu sau fără cărți audio), oră de stat degeaba; să vă alegeți singuri materiile și să aveți câte ore doriți, dar și teste mai dure.
- Cum să fie profesorii viitorului? Simplu: vloggeri (când nu pot veni la oră, fac live pe youtube) sau personaje din povești sau androizi blânzi , înțelegători, indulgenți și, desigur, să nu dea teme.
Ne întrebăm retoric oare ce arată aceste răspunsuri despre școala din prezent ….
Ce soluții de rezolvare a conflictelor dintre fete și băieți ați propus? Hmmm, temă grea, dar v-ați descurcat! Printre idei: să se ajute unii pe alții, să spună ce nu le convine, să nu se pârască între ei, să nu se judece, să stea închiși într-o clasă ca să se împrietenească chiar cu ajutorul unor bomboane pentru a se liniști, dacă nu se poate altfel. În cel mai rău caz, exmatriculare.
”Răzvan nu se întâlnește cu eroii, ci doar cu oameni simpli din acele vremuri, pentru a nu modifica istoria”
Eroul nostru doar ascultă, e un martor al istoriei așa cum se întâmplă. Iar ideea cărții nu a fost a autorului, Horia Corcheș, ci a unei persoane secrete (al cărei nume e pe copertă, shhhht, să nu spuneți!, și care e posibil să intre pe piața de carte să o spulbere cu imaginația sa) care i-a sugerat să povestească istoria dintr-o perspectivă mai jucăușă și mai atractivă (nu doar nume și date de memorat… ufff, așa-i la școală și la voi?). Inspirația și mecanismele ei sunt greu de explicat, dar reperele pot fi identificate. Bunăoară, usturoiul e știut că ține departe spiritele rele, iar în Antichitate Cleo reprezenta muza istoriei și așa ajunge să îl inspire și pe Răzvan, eroul nostru, care poartă numele fiului autorului. Călătorind în timp, ajutat de caietul scris de bunicul său, descoperă istoria într-o manieră amuzantă, prin ochii unor oameni simpli, inclusiv prin celule alături de prizonieri poeți (în vremuri sângeroase) sau prin castele alături de domnițe generoase (cine ar vrea un inel de pe vremea lui Iancu de Hunedoara cadou de Dragobete? sau de Sf. Valentin?).
Vă recomandăm să vă bucurați de primăvară și vă invităm să călătoriți, poate chiar cu tramvaiul, către destinațiile dorite! Ne povestiți apoi cât de întortocheate au fost cărările și căutările voastre!
Menținem invitația adresată părinților de a ne trimite impresiile despre clubul de lectură pe pagina noastră de Facebook, cu eticheta #parintelaFanbook.
Vă mulțumim!
Nu în ultimul rând, La mulți ani de 8 martie!
Vă așteptăm duminictă, 17 martie 2019, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 15.00, la o întâlnire cu și despre Aventurile lui Anton în Țara cuvintelor anapoda, alături de Adina Rosetti.
Pe curând!
Echipa Fanbook
Fotograf © Maria Gorie