Angela Carabaș si Anca Cicloșan cred că educația prin cultură este un ingredient esențial pentru dezvoltarea adulților și copiilor deopotrivă. Societatea în care trăim generează educație, iar fiecare dintre noi contribuie la dezvoltarea celor din jur. Toți cei care facem parte din Fanbook ne bucurăm să anunțăm că avem un frate mai mic, dar la fel de inspirat: Mini-Fanbook! Mulțumim Angela și Anca pentru implicare
Mini-Fanbook este un nou modul al Clubului de lectură Fanbook pe care nu am fi reușit să îl lansăm în acest an fără ajutorul vostru. Povestiți-ne puțin despre voi și cum ați ajuns să vă doriți să apropiați de lectură copiii din clasele primare.
Mulțumim Biancăi de la Fanbook pentru că ne-a ascultat ideile și a dat curs propunerii de a lansa acest parteneriat, în beneficiul copiilor din clasele primare, familiilor și prietenilor lor. Mulțumim Librăriei Humanitas de la Cișmigiu pentru că ne găzduiește cu căldură într-un spațiu extrem de primitor și prietenos cu cei care îi trec pragul, indiferent de vârstă, invitând la lectură și la dezbatere.
Ideea Clubului a venit de la sine, treptat, pornind, pe de o parte, din pasiunea noastră de a citi, plăcerea noastră de a împărtăși copiilor noștri această pasiune și de a (re)descoperi cărți și autori, iar, pe de altă parte, de la oferta existentă de ateliere și activități în timpul liber. Lectura ne ajută să visăm, să ne îmbogățim vocabularul și imaginația, să trăim atât de multe aventuri și experiențe încât nu se poate fără ea. Devine aerul dezvoltării personale, dacă este sădită din timp sămânța cititului. Noi citim împreună (aproape) în fiecare seară. Face parte din ritualul de culcare, pe lângă cele uzuale legate de igienă personală.
[gallery indents="true" masonry="true" meta="true" ids="2817,2810,2813"]Însă pe măsură ce creșteau copiii noștri și ai prietenilor noștri, copiii din jurul lor, pe măsură ce veneau lecturile obligatorii la școală, un pic mai greoaie de citit și de digerat, am încercat să venim în întâmpinarea lor cu oferte mai ”apetisante” și adaptate mediului în care cresc ei, mult mai diferit decât ce știam noi în trecut, când eram de vârsta lor. Din fericire, avem acum de unde alege.
Diferența între oferta de carte pentru copii, autori români și autori străini deopotrivă, este enormă acum față de în urmă cu …, să zicem, zece ani. Această efervescență vine în întâmpinarea nevoilor de carte pentru copii, oferind multe opțiuni astfel încât ei să găsească lecturi cu care să poată rezona (să nu uităm că avem dreptul să alegem ce citim și să nu ne placă unele cărți), ilustrații care să îi ”prindă” și să fie iremediabil atrași în mirajul cititului ca o pasiune.
De ce credeți în lectura din plăcere? Cum credeți că o putem face să devină parte din viața micilor cititori pe termen lung și cum ați reușit la evenimentul de lansare să atrageți atât de mulți copii?
Credem pentru că știm cum este și câte îți poate oferi lectura din plăcere. În plus, considerăm că puterea exemplului este cea mai potrivită cale de învățare și educare în relația complexă dintre părinte și copil. Totodată, avem avantajul de a fi înconjurate de prieteni, rude, colegi și cunoștințe care împărtășesc această viziune și au abordări similare privind rolul cititului în viața lor și a copiilor lor.
De ce MiniFanbook este pentru voi un proiect de voluntariat? Ce înseamnă pentru voi? Ce urmează după acest modul?
Voluntariat pentru că am ales să dăruim mai departe un strop din experiența lecturii. Voluntariat pentru că dar din dar se face rai. Voluntariat datorită celor din jur care deja fac mult mai multe lucruri frumoase astfel, în domenii diverse. Voluntariat urmărind să învățăm de la cei cu care colaborăm și intrăm în contact. Voluntariat ca să arătăm că se poate și altfel.
Clubul de lectură MiniFanbook are un concept dinamic, pornind de la niște reguli simple. După evenimentul de lansare din 18 noiembrie 2017, la care am avut onoarea să o avem alături pe dna Sâmihăian, modulul include patru întâlniri care oferă un cadru de dezbatere pentru copii de vârste apropiate, încurajează lectura și spiritul critic, facilitează dialogul cu autorul cărților selectate de noi. Versatilitatea conceptului constă în faptul că ideea poate continua implicând alți autori români contemporani, traducători de literatură străină pentru copii, ilustratori sau chiar autori străini, cu ocazia unor târguri de carte sau prin videoconferință. Pentru noi cel mai important este să închegăm o comunitate de cititori, care să împărtășească această pasiune a cititului și să o dea mai departe. Am putea spune că jucăm leapșa de-a lectura!
[gallery masonry="true" indents="true" ids="2811,2816,2812"]Cultura generală devine o noțiune foarte vagă, mai ales dacă o comparăm cu fenomenul de superspecializare care are loc astăzi. Credeți că a cunoaște câte puțin din fiecare domeniu ne mai ajută în viața de zi cu zi?
Până la urmă, sunt două fațete ale aceleiași monede. Cultura generală oferă repere valorice și morale, informații de bază, utile în dezvoltarea noastră ca indivizi. Această nu mai implică nicidecum memorarea unor date sau informații (cum, din păcate, încă se mai practică în învățământul din România). Educația are drept scop să te învețe cum să înveți, cum să folosești ce ai la dispoziție în special prin tehnologie, dar și atunci când mergi la bibliotecă.
Superspecializarea este benefică prin prisma abilităților pe care le dobândești. Credem totuși că chiar și unui spirit tehnic, practic, cu înclinații științifice îi sunt utile lecturi din sfera largă a științelor sociale. Interdisciplinaritatea arată că a cunoaște un pic (cum spuneam, informații de bază) din fiecare domeniu poate ajuta când ne așteptăm mai puțin.
Cum credeți că putem implica și alți oameni (părinți, companii etc.) în susținerea Clubului de lectură Fanbook?
Putem implica părinții așa cum i-am implicat deja, din aproape în aproape, din cercurile de oameni cu care relaționăm. Avem peste 40 de copii înscriși, cu cel puțin jumătate ne cunoaștem deja din diferite împrejurări. Ce ne unește este această nevoie comună de a facilita dialogul dintre copiii noștri legat de ceea ce citesc. Fiecare copil, la rândul său, devine ambasador MiniFanbook povestind altora despre această experiență.
Cum am putea implica mai mult companiile este mai dificil de spus, în condițiile în care procentul celor care redirecționează 20% din impozitul pe profit este relativ mic. Noi vom urmări să diseminăm cât mai larg activitățile MiniFanbook, în medii diverse, iar ulterior prin CSR Mindset să lansăm invitația celor interesați să ni se alăture în demers.
Deși cifrele ne clasează la coada Europei, când vine vorba de cultura, mai multe ONG-uri si grupuri de tineri încearcă sa salveze situația. Ce șanse credeți ca au?
Experiența noastră de până acum, atât ca părinți, cât și ca voluntari s-a construit în cadrul activităților pentru copii preșcolari sau școlari mici. În ceea ce privește voluntariatul la biblioteca pentru copii, acesta a venit din dorința noastră de a cultiva ”dragul de carte” și lectura ca activitate în sine, importantă atât pentru copiii cei mici, care îi au ca însoțitori și, uneori ghizi, pe părinți, cât și pentru cei mari, toți potențiali cititori, viitori consumatori de cultură. Educația în acest sens și exemplul părinților sunt esențiale.
Totodată, frecventarea bibliotecilor aduce copiilor o nouă perspectivă în care învață generozitatea și regulile minimale ale integrării într-o comunitate. Orele de lectură au îmbinat activități și jocuri cu lectura propriu-zisă, interesul copiilor fiind captat pentru scurt timp dacă părintele nu se afla lângă el și nu participa împreună la discuție. Ca părinți – pentru care cititul împreună cu copiii noștri este o activitate zilnică necondiționată -, cât și ca voluntari, experiența ne-a convins că oricând (de la cea mai mică vârstă și până după ce copilul învață să citească) cititul împreună este un timp cu multe beneficii pentru copil și părinte. De altfel, acest lucru este deja susținut la nivel public de ONG-uri educaționale și culturale, precum rețeaua Citim Împreună.
Cultura generala se dezvolta doar la școala?
Cultura generala se dezvolta si la școala, dar nu doar acolo. Și da, pentru dezvoltarea culturii generale, a spiritului critic și capacității de discernământ, noi am mers cu copiii la diferite activități, cele mai multe dintre ele desfășurându-se în jurul cărților, în biblioteci, librării și muzee. Sunt câteva ONG-uri excepționale care activează în sectorul cultural și care încearcă inclusiv să aducă schimbări pozitive în sistemul educațional, prin propuneri concrete și la aflate la îndemâna cadrelor didactice de a susține cultura în educație (vezi. Asociația Dadece și Asociația Metru Cub în Cultură, ca să numesc doar cele care îmi sunt mai aproape).
Au apărut și câteva reviste pentru copii de o calitate remarcabilă, care oferă regulat copiilor crâmpeie din diferite discipline, cum ar fi muzica, arhitectura, literatura, atât poezie, cât și proză, etc. (Ghidul pozneț de cultură, Fabulafia). Implicarea editurilor în literatura pentru copii a îmbunătățit calitatea cărților și a adus împreună scriitori și ilustratori cu rezultate frumoase, și care sunt promovate prin ateliere și ore de lectură…. mai multe decât în cazul literaturii generale! Întâlnirile cu autorii, scriitori și ilustratori, credem că sunt memorabile pentru copii, în special dacă aceste întâlniri sunt susținute de discuții prealabile și lecturi / activități cu părinții.
[gallery masonry="true" meta="false" indents="true" columns="2" ids="2814,2818"]Educația se face cu pasiune sau din pasiune?
Ce întrebare frumoasă! Pasiunea este un ingredient atât de disputat, încât uneori ne ferim de acest cuvânt. Educația este cheia pentru un viitor asumat, pentru un viitor mai bun, în care să știm cum să căutăm informația, cum să o filtrăm și cum să o folosim pentru a face bine. Educația înseamnă pasiune, pentru nou, pentru aventură, pentru cunoaștere, pentru descoperire. Deci, cu și din pasiune, fără tăgadă!
Fii alături de Fanbook și ajută-ne să promovăm lectura din plăcere, cultura generală și dorința de a cunoaște mereu mai mult. Poți face asta accesând linkul : https://www.csrmindset.ro/ofera/